Home » Eetstoornissen » Boulimia

Boulimia Nervosa

Boulimia, een abnormaal groot hongergevoel, welke slechts gestild kan worden door grote hoeveelheden voedsel en een enkele maal door werkelijke uithongering. Nervosa geeft aan dat die honger ontstaat door iets geestelijks. De oorzaak is dus niet lichamelijk. De gevolgen zijn dat wel.

 

Als je boulimia hebt, heb je vaak een normaal gewicht. Toch ben je constant bezig met je gewicht en je lichaam. Je denkt aan bijna niets anders. Dik worden vind je verschrikkelijk, terwijl je regelmatig flinke eetbuien hebt. Die verlopen meestal hetzelfde....

 

Eerst fantaseer je over wat je wilt eten, dan ga je het kopen. Zodra je thuis bent, begin je met eten, dwangmatig zonder te proeven en zonder dat je er plezier aan beleeft. Je hebt jezelf niet meer onder controle. Je eet alles op tot en met de laatste kruimel.

 

Maar je wilt beslist niet aankomen. Daaorm probeer je het voedsel kwijt te raken. Dat kan door veel te sporten, maar ook op veel ongezondere manier. Vasten, braken, het gebruik van laxeermiddelen, een klysma of plaspillen.

 

SchaamteJe schaamt je voor je eetbuien en houdt ze voor anderen verborgen. Moeilijk, want alles in jouw leven draait om eten. Je voelt je eenzaam en onbegrepen. Om jezelf te troosten grijp je weer naar eten. Zo begint alles weer van voren af aan.

 

Een periode van afvallen duurt meestal maar even. Binnen de kortste keren begin je weer overmatig te eten. Zo ontstaat er een jojo-effect. Eten en aankomen, lijnen en afvallen, eten en zelfs extra aankomen....